Monday, May 30, 2011

Ce putem face pentru un ten frumos si sanatos?

Orice femeie viseaza la tenul acela mat, uniform si catifelat. Avand in vedere gradul de poluare din ziua de azi, nici nu e de mirare ca ne apar cosuri sau tot felul de eruptii cutanate. Insa, avem noroc cu atatea fructe si tratamente naturiste. Iata cateva sfaturi pentru un ten frumos si sanatos:

1. Mierea de albine

Pe langa faptul ca e delicioasa si are numeroase beneficii pentru organism, mierea este perfecta pentru tratamentele faciale. Fie ca e miere poliflora sau ca e miere de salcam, important este sa fie miere 100% naturala si nu cea din magazine cu tot felul de aditivi si conservanti. Mierea are proprietati antiseptice si este un bun dezinfectant, continand de asemenea si vitamine: Vitamina B1,Vitamina B2 ,Vitamina B6 ,Vitamina PP , Vitamina H ,Vitamina B12 , Vitamina C, acid pantotenic, acid folic, provitaminele A, Vitamina K. Mierea va va lasa tenul moale si fin si va reduce considerabil eruptiile acneice.



2.Morcovii
Este bine stiut faptul ca morcovii contin Vitamina A care ne imbunatateste vederea. Insa, morcovii au si alte beneficii! Ei contin numeroase vitamine precum : A, B, C si E, si minerale: potasiu, fier, zinc, sodiu, clor si iod. De asemenea este bogat in beta-caroten si antioxidanti. Vitamina A ajuta la pastrarea elasticitatii pielii iar sucul de morcovi utilizat in tratamente cosmetice ajuta la pastrarea fermitatii, ofera stralucire tenului, ajuta cicatrizarea mai rapida a ranilor sau taieturilor, estomparea ridurilor, si sa nu uitam si obtinerea unui bronz sanatos si uniform.







3. Pepenele galben
Este un fruct delicios care nu trebuie sa lipseasca pe timpul verii, deoarece contine multa apa si multe vitamine. Il putem folosi si pentru infrumusetarea tenului, fiind un adevarat complex de vitamina C, care produce colagen si ajuta la mentinerea elasticitatii pielii. Cum se poate folosi pepenele galben in tratamente? E simplu! Fie taiati un cub de pepene si il aplicati pe fata curata, insistand in zonele cu probleme, fie il pisati si adaugati o lingurita de zahar brun (ajungem imediat si la el) si il folositi drept masca hidratanta si gomaj. Tenul va fi mai stralucitor si mai fin!

4. Zaharul brun
De mici am fost obisnuiti majoritatea cu zaharul clasic, alb, tos....Sincera sa fiu, nu pot bea ceai fara zahar, imi place sa fie dulce si imi place zaharul la nebunie....Insa, nu e tocmai sanatos. Zaharul alb defapt nu este zaharul in starea lui naturala. Este trecut prin diverse procese chimice de albire, ceea ce il face extrem de nesanatos. Albirea zaharului se face cu dioxid de sulf ,aditiv alimentar cunoscut sub denumirea de E 220. Avem insa alta alternativa...Zaharul Brun! Este intr-adevar mai scump decat zaharul obisnuit dar este mult mai sanatos si neprocesat. Este cel mai recomandat in tratamentele faciale. La sfarsitul articolului veti gasi o lista de tratamente faciale in care se va regasi si zaharul brun.

5. Lamaia
Citricul numarul 1 in tratamente si alimentatie! Este redundant sa spun ca lamaia contine multa Vitamina C, stim cu totii. Pe langa producerea de colagen, sucul de lamaie are proprietati antiseptice si antioxidante, fiind ideal pentru tratamente faciale, pentru intarirea unghiilor sau a parului. Lamaia nu trebuie sa lipseasca din nici o gospodarie. Asa ca fetelor, care aveti probleme cu acneea, puteti folosi sucul de lamaie pentru a o trata. Aveti grija insa, sucul de lamaie usuca putin tenul, deci va trebui sa folositi si o crema hidratanta dupa.


6. Argila
Argila este folosita inca din cele mai vechi timpuri, avand diferite intrebuintari. Se poate folosi pentru tratarea anumitor boli dar si pentru ten. Nu se stie exact cum functioneaza argila in tratamentele faciale sau de ce ajuta la ameliorarea tenului acneic, cert este ca functioneaza! Cea mai buna argila pentru ten este cea galbena, apoi cea alba. Se poate gasi argila in magazine sau farmacii, sub forma de pudra. Eu am folosit argila de la Aslavital si sunt foarte multumita (nu am probleme cu acnee sau cosuri dar e bine din cand in cand un tratament cu argila). Puneti jumatate de plic de argila pudra (un plic intreg este prea mult) intr-un bol de sticla, turnati apa cat sa formati o pasta nu foarte groasa dar nici prea lichida si apoi aplicati pe fata si asteptati 10-15 minute pana se usuca complet. Se clateste apoi cu apa calduta si aplicati o crema hidratanta deoarece usuca pielea destul de tare. La acelasi tratament se poate inlocui apa cu suc de fructe sau iaurt bio. Este un tratament foarte bun care trebuie repetat doar 1 data pe saptamana. Fetelor, adunati-va mai multe la un sleep-over si faceti-va tratamente cu argila (incercati sa nu radeti prea mult, pentru ca se crapa argila) :)).

7. Ceaiul de musetel
Este un bun antiseptic si antibacterian, fiind folosti atat in tratarea anumitor afectiuni cat si in tratamente cosmetice. Este de asemenea si o metoda buna de relaxare. Pentru ten, faceti o infuzie de ceai de musetel, lasati-l sa se raceasca putin, apoi inmuiati un disc demachiant in ceai si spalati-va cu el pe fata curata. Il lasati sa se usuce si nu mai aplicati nimic pe fata pana a 2-a zi pentru a permite ceailui sa-si faca magia! Repetati asta in fiecare seara dupa demachiere si dupa ce v-ati spalat bine tenul.








8. Uleiul de masline
Poate fi folosit atat la gatit, mai ales in salatele proaspete de vara sau cele mediteraneene cat si pentru infrumusetare. Este bun pentru o bronzare sanatoase si aurie, pentru regenerarea parului si a unghiilor, poate fi folosit chiar ca si demachiant si pentru tratamente cosmetice.Contine vitamine precum: A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi grasi nesaturati 85%, acizi grasi saturati 15%, trigliceride, clorofila etc. Intr-un bol de sticla turnati cam 2-3 linguri de ulei de masline si 1 lingura de cafea macinata (proaspata de preferat), amestecati bine si apoi aplicati in miscari circulare pe fata, insistand in zona fruntii, barbiei si a nasului. Lasati amestecul pe fata 5 pana la 10 minute, dupa care clatiti bine cu apa. Va puteti spala si cu sapun (Dove e cel mai bun) pentru ca uleiul de masline va va lasa tenul putin uleios, insa ii va oferi stralucire si vitalitate.


9. Aspirina
Cel mai des folosit medicament, aspirina, este buna atat pentru raceli cat si pentru uz zilnic in reducerea riscului de atac de cord sau prevenirea bolilor. Contine acid acetisalicilic si acizi beta hidroxil care elimina petele si destupa pori, fiind si un bun anti-inflamator. In tratarea acneei, aspirina este cea mai recomandata. Ajuta la refacerea tenului, la dezinfectarea acestuia si la eliminarea impuritatilor acumulate in pori. Tratamentul cu aspirina se poate face de preferinta 1 data pe saptamana deoarece are tendinta sa usuce tenul. La acneea mai pronuntata se poate utiliza cam de 2 ori pe saptamana (de exemplu marti si joi).









Cateva tratamente faciale:


- 2 aspirine tamponate, 1 lingura de miere si 1 lingura de suc de morcovi proaspat. Puneti aspirina intr-un bol, picurati 2-3 stropi de suc de morcovi pentru a o inmuia, turnati mierea, amestecati bine si apoi restul de suc de morcovi. Aplicati amestecul pe ten insistand in zonele cu probleme iar dupa 10 minute clatiti bine!
- 1 lingura de miere, 1 lingura de zahar brun si 1 lingura de suc de morcovi sau suc de lamaie. Amestecati zaharul cu mierea si apoi adaugati sucul de morcovi sau de lamaie. Procedati ca la tratamentul anterior.
- 2 linguri de suc de morcovi (proaspat stors), 1 lingura de suc de lamaie, 1 lingura de zahar brun sau cafea macinata. Este un tratament bun pentru tenul gras. Amestecati ingredientele si aplicati pe fata ca un gomaj, frecati bine zonele mai grase de pe ten apoi clatiti bine.

Ce produse cosmetice va recomand?
Am incercat numeroase produse cosmetice...creme de fata, lotiuni tonice, demachiante, geluri de fata, sapunuri....si am ajuns la urmatoarele produse pe care nici nu ma gandesc sa le elimin vreodata din trusa mea.



Demachiant Bioten cu miere si cimbrisor pentru ten normal
Sapun Dove Cream Bar
Lotiune tonica si sapun-gel Garnier Pure
Crema hidratanta L'Oreal Happyderm
Crema hidratanta Nivea Natural Beauty

No comments:

Post a Comment