Sunday, June 5, 2011

Sanatate cu gust dulce!


E vara, e soare si bineinteles e cald! Avantajul este ca avem o sumedenie de fructe din care sa alegem si care contribuie la aportul zilnic de vitamine si mai ales apa. Da, apa! Stiu ca majoritatea dintre noi nu consumam minim 2 l de lichide pe zi, ceea ce vara mai ales e foarte grav pentru ca ne deshidratam mult mai repede...dar cine zice ca trebuie sa bem doar apa? Ne putem procura apa si din fructe....asa ca haideti sa va fac pofta cu fructele cele mai bune pentru perioada verii:

Capsunile

Pe langa faptul ca au un gust extraordinar de bun, dulce-acrisor, sunt si bogate in vitamine, mai ales Vitamina C si apa. Contine si fitonutrienti si antioxidanti, vitamina K si mangan, acid folic, potasiu, riboflavina, vitamina B5, vitamina B6, cupru, magneziu si acizi grasi omega-3. Important este sa cumparati mereu capsuni proaspete si sa le consumati de preferinta in aceeasi zi deoarece sunt foarte perisabile. Dupa cum v-am spus si inainte capsunile contin antioxidanti care previn efectele imbatranirii, ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare sau chiar cancer.  Cea mai buna metoda de a le consuma este bineinteles crude, spalate in prealabil, fie intregi, fie in salate de fructe.







Nectarinele

Nectarinele contin 87-89% apa si sunt ideale pentru zilele foarte calduroase de vara. Ele ne ajuta sa nu ne deshidratam, in plus ne ofera si vitamine, suplinesc pierderile de saruri minerale provocata de transpiratia excesiva. Ca si vitamine, nectarinele contin: Vitamina A, C si Vitamine din grupa B, potasiu si calciu. Sunt foarte revigorante si sunt bune  în curele de slabire, având doar 40 de calorii/100g, regleaza colesterolul si scad tensiunea arteriala. In principiu au acelasi gust ca si piersicile insa nu au puf si sunt mai usor de consumat!

Zmeura

Chiar daca apare doar in luna iulie , credeti sau nu dar zmeura are activitate antioxidanta de 50 de ori mai mare decat capsunile  si de 10 ori mai mare decat rosiile. In plus este un foarte bun antimicrobian si contine vitamina C, magneziu, cupru, calciu. Sunt parfumate, zemoase si perfecte pentru vara, avand un efect racoritor. O portie de zmeura de 125 g contine 60 kcal. 1 g de grasimi, 0 mg colesterol, 0 mg sodiu, 14 g carbohidrati, 9 g  fibre, 6 g zaharuri si un 1 g de proteine. Iar pentru fete, zmeura are o proprietate importanta! Previne si chiar trateaza aparitia candidozei vaginale.

Citricele

Nici nu incape in vorba sa treca vara si sa nu consumam citrice! Cu totii stim bine aportul de Vitamina C pe care il au citricele si sa nu mai vorbim de cat de zemoase sunt si pline de apa. Sunt un adevarat izvor de sanatate si pe langa faptul ca ne mentin in forma, ne ajuta si la frumusete. Vara sunt foarte recomandate sucurile de fructe (proaspat stoarse!) cat mai naturale si fara zahar. Sincera sa fiu nu va recomand sucurile din magazin...chiar daca pe eticheta scrie 100% natural, nu exista suc mai natural decat cel stors de mana voastra, acasa. Consumati cat mai multe citrice vara si rezultatele vor fi pe masura!

No comments:

Post a Comment